Over ons

Over Ons

Zeg je Oosterhesselen, dan zeg je Excelsior. Al ruim honderd jaar zijn het dorp en onze muziekvereniging onlosmakelijk met elkaar verbonden. Excelsior is opgericht op 19 november 1919. Onder het motto Muziek maken doe je samen vormen wij nog altijd een bloeiende vereniging met bijna honderd leden, verdeeld over verschillende orkesten. Het idee om een muziekvereniging op te richten in Oosterhesselen ontstond toen twee Hesselers in het najaar van 1919 aan het dorsen waren. Omliggende dorpen hadden al zo’n vereniging; dat moest in Oosterhesselen toch ook kunnen? Ze bespraken het nog dezelfde dag met de burgemeester. Die was voor. Er werden aanplakbiljetten opgehangen om leden te werven en met succes: niet veel later werd de vereniging, met op dat moment vijftien leden, opgericht. Inmiddels kijken we terug op een rijk verleden, met uitbreiding van het aantal orkesten, veel concerten, deelname aan concoursen en festivals in binnen- en buitenland, meerdere promoties naar hogere divisies en vooral heel veel muzikaal plezier. Excelsior bestaat inmiddels uit een fanfare, een slagwerkgroep, een jeugdslagwerkgroep en verschillende opleidingsorkesten.
2023

Koninklijke erepenning

Het 100-jarig bestaan van onze muziekvereniging werd in november 2019 uitbundig gevierd. We hebben daarbij onder andere het speciaal voor ons gecomponeerde Tales from the Mark ten gehore gebracht; een stuk over Oosterhesselen, Gees en Zwinderen. Het eeuwfeest werd bekroond met een Koninklijke Erepenning.

Nuchterheid en gezelligheid is wat onze vereniging kenmerkt. We treden regelmatig op - ook marsoptredens horen daarbij - en gaan muzikale uitdagingen niet uit de weg. Excelsior is altijd op zoek naar nieuwe muzikanten; voor beginners en ervaren muzikanten (met minimaal een B-diploma) is er altijd een plekje binnen de vereniging. Dorpshuis De Hesselerhof is ons vaste repetitiehonk.

Bestuur en taakgroepen Het bestuur bestaat uit:
- Gerlyn Draaijers (voorzitter)
- Frank Hoving (vicevoorzitter)
- Rikie Wesseling (secretaris + fanfare)
- Evelien Logtenberg (penningmeester)
- Simon Eising (slagwerkgroep)
- Marissa Leverdingen (jeugd en opleiding)

Daarnaast heeft onze vereniging een aantal taakgroepen, die zich bezighouden met de volgende thema’s: - Communicatie
- Financiën
- Jeugd en opleiding
- Slagwerkgroep
- Fanfare

In elke taakgroep zit een bestuurslid, zodat ook de verbinding van de groepen met het bestuur goed geregeld is.
2019

Orkesten

Fanfare

De fanfare van Excelsior bestaat uit vijftig mannen en vrouwen in leeftijd variërend van 15 tot en met ongeveer 70 jaar en staat onder leiding van Pieter Bosma. Door de jaren heen zijn we met veel plezier en de nodige ambitie regelmatig naar een hoger niveau geklommen. In 2017 is de fanfare gepromoveerd naar de 1e divisie, de één-na-hoogste divisie van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO).

We spelen een zeer afwisselend repertoire, van Star Wars tot Lake over the Moon en van Arromanches tot Bella Ciao Voor ieder wat wils dus. Lid worden van onze fanfare? Wij hebben vacatures voor de volgende instrumenten:
– esbas
– besbas
– altsaxofoon
– sopraansaxofoon.

Maar ook als je een ander instrument bespeelt dat past binnen de fanfarebezetting ben je van harte welkom!

De fanfare repeteert elke vrijdagavond van 19.45 uur tot 21.45 uur in dorpshuis de Hesselerhof, Beatrixlaan 23a in Oosterhesselen. Er wordt fanatiek gerepeteerd, maar gezellig is het uiteraard ook. Na de repetitie is er tijd voor een hapje en een drankje. Ons ‘frituurbestuur’ mag hierbij niet onvermeld blijven: deze leden zorgen elke week voor wat lekkers bij de borrel.

Meer lezen

Slagwerkgroep

Onze slagwerkgroep houdt zich voornamelijk bezig met de Greenbeats-stijl, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende trommels en slagwerkinstrumenten en het showelement erg belangrijk is. Elk optreden is een unieke ervaring voor het publiek. Opzwepende en spetterende drumprestaties en spectaculaire showeffecten gecombineerd met een flinke scheut humor vormen het perfecte recept voor onze slagwerkgroep.

Het plezier dat onze slagwerkers met elkaar hebben en hun enthousiasme komt in de Greenbeats-stijl op een mooie manier tot uiting. De groep, die les krijgt van Gerrit Reijnders, treedt niet alleen zelfstandig op, maar laat ook samen met de fanfare van zich horen tijdens straatoptredens.

Klinkt jou dit alles als muziek in de oren? Excelsior kan altijd slagwerkers gebruiken! De slagwerkgroep repeteert elke maandagavond van 19.45 uur tot 21.15 uur in dorpshuis de Hesselerhof in Oosterhesselen. Kom gerust een keer vrijblijvend meespelen en ervaar zelf hoe het muziek maken is bij onze slagwerkgroep.

Voor kinderen hebben we een jeugdslagwerkgroep. Jeugdleden zonder of met beperkte ervaring krijgen eerst een half jaar les van een slagwerkdocent om de basiskennis van muzieknoten en slagwerktechnieken onder de knie te krijgen. Vervolgens komen ze in de jeugdslagwerkgroep om ook met elkaar te leren spelen.

Meer lezen

Schoolorkest

Leerlingen van obs De Woert in Oosterhesselen maken in groep 5 kennis met blaas- en slaginstrumenten. Dit gebeurt in het kader van het landelijke project Windkracht 6, dat is opgezet om fanfaremuziek een impuls te geven. De groep 5-leerlingen sluiten het project af met een concert. Hierna kunnen ze ervoor kiezen om door te gaan met muziek maken: ze mogen dan een instrument uitkiezen en lid worden van het schoolorkest, onder leiding van Janny Kruimink.

De instrumenten waaruit ze kunnen kiezen, zijn bariton, bugel, hoorn, trompet, saxofoon of slagwerk. Deze instrumenten zijn aangeschaft door Excelsior. Behalve het spelen in het schoolorkest mogen ze individueel lessen volgen van een muziekdocent.

Het orkest repeteert onder schooltijd, elke maandag van 10.45 uur tot 11.45 uur. Het schoolorkest treedt ook af en toe op, zoals tijdens periodeafsluitingen en bij de kerstviering.

Meer lezen

Opmaatjes en opleidingsorkesten

Na het schoolorkest kunnen leerlingen doorstromen naar opleidingsorkest de Opmaatjes. Daarbij combineren ze individuele muzieklessen met het samen spelen. Na dit beginnersorkest van Excelsior volgt het opleidingsorkest voor gevorderden. Beide orkesten zijn ontstaan in samenwerking met muziekvereniging Crescendo uit Sleen en staan onder leiding van Wilfred Grootenhuis. Niet alleen kinderen, maar ook volwassen muzikanten die in opleiding zijn, kunnen instromen in deze orkesten.

Uiteraard treden de opleidingsorkesten ook op, zoals met de basisscholen in Oosterhesselen en Sleen, maar ook daarbuiten, zoals op festivals. Daarnaast doen de jeugdleden ook niet-muzikale activiteiten, zoals een spelletjesavond of bijvoorbeeld een jeugdmuziekweekend. Ook combinaties van muzikale en niet-muzikale activiteiten komen voor.

De Opmaatjes repeteren elke vrijdag van 17.40 uur tot 18.10 uur en het gevorderde opleidingsorkest repeteert van 18.15 uur tot 19.15 uur. In de even weken gebeurt dit in MFC De Brink in Sleen en in de oneven weken in dorpshuis de Hesselerhof in Oosterhesselen.

Meer lezen

Lid worden van Excelsior Oosterhesselen?